Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Μαγειρίτσα





Υλικά
--------
1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια(αρκετά μεγάλη)
1 κιλό εντεράκια
2 τρυφερά μαρουλάκια
4 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
3 κρεμμύδια ξερά
2 πράσα ( μόνο το άσπρο μέρος)
1 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαιντανό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
100 γρ. ρύζι καρολίνα

2 λεμόνια ( τον χυμό τους για το ξέπλυμα των εντοσθίων)

2 αυγά και 2 λεμόνια για το αυγολέμονο

Εκτέλεση
-------------
 Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια και  με ένα μακρύ ξυλαράκι  κάτω από τρεχούμενο νερό ,τα γυρίζουμε απ’την ανάποδη κι εξακολουθούμε το πλύσιμο κι απ’την άλλη πλευρά τους. Ρίχνουμε πάνω τους το χυμό από δύο λεμόνια κι αφού τα τρίψουμε με τον χυμό του λεμονιού ,τ’αφήνουμε στην άκρη και καθαρίζουμε τη συκωταριά απ’τα περιττά λίπη και την πλένουμε προσεκτικά.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα 3 λίτρα νερό και ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά και τα εντεράκια ,βράζοντάς τα για 5’ λεπτά.
Τ’αφαιρούμε απ’την κατσαρόλα με μια κουτάλα και τα’αφήνουμε να κρυώσουν .
( το νερό το πετάμε)
Τα κόβουμε πάνω σ’ένα ξύλο σε πολύ μικρά κομματάκια .

Καθαρίζουμε στη συνέχεια , πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά μας .
Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε όλα τα κρεμμύδια και τα πράσα για να σοταρισθούν κι ακολούθως ρίχνουμε και τη συκωταριά με τα εντεράκια .
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ένα κουταλάκι κοφτό ζάχαρη .
 Αφήνουμε να σοταρισθούν για μερικά λεπτά ανακατεύοντάς τα όλα καλά και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να βράσουν όλα αυτά με τα ζουμιά τους για μερικά λεπτά και μετά ρίχνουμε 3 λίτρα νερό βραστό μέσα , τα ψηλοκομμένα μαρουλάκια και τον άνηθο.
Η σούπα πρέπει να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία περίπου μια ώρα .
Το ρύζι το προσθέτουμε στο τέλος κι αφήνουμε τη σούπα να βράσει άλλα 20’ λεπτά προσέχοντας και τα υγρά της αν είναι σύμφωνα με τα γούστα μας κι αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο νεράκι πριν κάνουμε το αυγολέμονο.

Χτυπάμε με σύρμα τ’ασπράδια  απ’τα δύο αυγά σ’ένα βαθύ σκεύος ,μέχρι να γίνουν  μαρένγκα και ρίχνουμε μέσα τα κροκάδια, προσθέτοντας σιγά σιγά και το χυμό των λεμονιών . Μετά παίρνουμε απ’την σούπα 3 κουτάλες ζωμό, και τις  ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο αυγολέμονο(για να ζεσταθεί αρκετά το μείγμα του αυγολέμονου ,ώστε να μην κόψει όταν το ρίξουμε μέσα στη σούπα ) κι ακολούθως το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με την μαγειρίτσα κι ανακατεύουμε γρήγορα και κυκλικά, μέχρι να ενωθεί  το αυγολέμονο με τη σούπα.

Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη  :) καλή όρεξη !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου