Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Λαχανοντολμάδες






Yλικά:
---------
1 μέτριο λάχανο (περίπου 1,5 κιλό)
 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο & 300 γρ.χοιρινό
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό και ψιλοκομμένο
1/2φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
3 κουτάλια σούπας  άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουτάλια σούπας  μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
και τον χυμό από ένα λεμόνι μέσα στην γέμιση, μόνο για την  περίπτωση που δεν κάνουμε στο τέλος αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο:
------------------------
2 αυγά (χωρισμένα σε ασπράδι και κρόκους)
χυμό από 2 λεμόνια

Eκτέλεση :
--------------
Πλένoυμε το λάχανο κι αφαιρούμε  και κρατάμε 3 απ’τα εξωτερικά φύλλα .
Κάνουμε ένα κύκλο γύρω-γύρω από το κοτσάνι με κοφτερό μαχαίρι και μετά έναν σταυρό και φαιρούμε το κοτσάνι.
Βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και λίγο αλάτι και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει (με το κοτσάνι προς τα κάτω στην κατσαρόλα)

Όσο βράζει το λάχανο, βάζουμε σε λεκανίτσα τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο άνηθο & μαϊντανό, το ρύζι, αυγό, αλάτι και πιπέρι και μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο . Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούνε τα υλικά.
 Αφού βράσει το λάχανο, το βάζουμε σε ένα τρυπητό  να κρυώσει ελαφρά (το νερό το πετάμε ) και ξεχωρίζουμε τα φύλλα.

Τα φύλλα που είχαμε φυλάξει στην αρχή τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας που θα βράσουμε τους λαχανοντολμάδες.

Τώρα παίρνουμε ένα φύλλο και με ένα μαχαιράκι κόβουμε το σκληρό μέρος (το κοτσανάκι).
Παίρνουμε περίπου 1 κουτάλι της σούπας  από τον κιμά ,τον βάζουμε στο φύλλο, διπλώνουμε την μια μεριά, μετά την άλλη και ρολάρουμε (όχι πολύ σφιχτά).

(Επειδή κάποια φύλλα είναι πιο μεγάλα, τα κόβουμε κάθετα και έχουμε 2 φύλλα.)   Βάζουμε από 1 κουτ.σούπας  κιμά στο κάθε φύλλο και τυλίγουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση του κιμά .

Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα κυκλικά (ξεκινώντας από την εξωτερική μεριά) και κοντά τον ένα με τον άλλον.

Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα βαρύ πιάτο (αυτό το κάνουμε για να μην διαλυθούν στο βράσιμο ), ρίχνουμε ½ φλυτζάνι  λάδι και βραστό νερό, τόσο όσο να τους σκεπάζει.
Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (δηλ. αν η κουζίνα έχει από το 1 έως το 9, το βάζουμε στο 4 ).
Αφού βράσουν οι ντολμάδες,  βγάζουμε προσεκτικά το πιάτο .

Σ’αυτή την φάση και χωρίς αυγολέμονο, το φαγητό αυτό ,μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο αρκετές μέρες και να τρώγεται μόνο με λεμόνι.
Στην περίπτωση που θέλουμε να το φάμε την ίδια μέρα, τότε λίγο πριν το σερβίρουμε, φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

Ξεχωρίζουμε ασπράδια από κροκάδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Μετά προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού και τέλος το ζουμί από το φαγητό.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε για να πάει  το αυγολέμονο παντού στο φαγητό μας.

Καλή όρεξη :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου