Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Σάμαλι ( νηστίσιμο)



Υλικά
--------
2 φλιτζ. Σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζ. Σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζ. Ζάχαρη
3 φλιτζ. Σόδα ανθρακούχα
4 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κουτ.γλ. μαστίχα
Ξύσμα λεμονιού και αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα

Σιρόπι
---------
4 φλιτζ νερό
4 ½ φλιτζ ζάχαρη
Χυμό από ένα λεμόνι  και 4 κουτ. Σούπας κονιάκ

Εκτέλεση
-------------
Ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια  με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τη μιαστίχα και το ξύσμα λεμονιού.
Ρίχνουμε τη σόδα στο μείγμα και φτιάχνουμε ένα χυλό τον οποίο αδειάζουμε σ’ένα ταψάκι μέτριο.
Αφήνουμε τον χυλό να πήξει μέσα στο ταψάκι για αρκετή ώρα ( περίπου 2-3 ώρες).
Βάζουμε σε σειρές τα αμύγδαλα για να έρθει ένα αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι σάμαλι όταν θα το κόψουμε.  Φουρνίζουμε και ψήνουμε σε 200ο C για 50’ περίπου, μέχρι να πάρει το χρυσοκίτρινο χρώμα η επιφάνεια του γλυκού.
Αν δεν θέλουμε να το κάνουμε νηστίσιμο, λυώνουμε βούτυρο σ’ένα τηγανάκι κι αλείφουμε με πινέλο το σάμαλι αρκετές φορές ,  (όταν βγει απ’τον φούρνο κι είναι ζεματιστό) μέχρι να απορροφήσει αρκετή ποσότητα κι αμέσως μετά το σιροπιάζουμε.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι και το βράζουμε για 5’
Βγάζουμε το σάμαλι απ το φούρνο, το χαράζουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας , έτσι ώστε να έχει κάθε κομμάτι από ένα αμύγδαλο και το περιχύνουμε με το ζεματιστό σιρόπι.
Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσετούλα .
‘Όταν κρυώσει, είναι έτοιμο για σερβίρισμα κι απόλαυση !

3 σχόλια:

  1. δεν το εχω κανει ποτέ,αν και θα το ήθελα!...είναι και αλάδωτο το σάμαλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, δεν βάζουμε λάδι παρά μόνο βουτυρώνουμε το ταψάκι πριν ρίξουμε μέσα το μείγμα . Ρίχνουμε επίσης λίγο βούτυρο αν θέλουμε όταν το σιμιγδάλι απορροφήσει τα υγρά κι είναι έτοιμο για ψήσιμο.

      Διαγραφή
  2. Ναι, είναι νηστίσιμο κι αλάδωτο, όμως μπορείς να βάλεις βούτυρο λιωμένο όταν βγει απ'τον φούρνο, όπως περιγράφω και στη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή