Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Σολωμός και τσιπούρες στα κάρβουνα !

Κωστής και Τζένη



Ανάβουμε τη φωτιά , τη συγκεντρώνουμε στο κέντρο και μόλις πυρώσει την απλώνουμε για να καλύπτει την επιφάνεια της σχάρας.
Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα και αλατοπιπερώνουμε  τα ψάρια. Το αλάτι μπαίνει μόνο πριν το ψήσιμο .
Για να μη κολλήσουν τα ψάρια στη σχάρα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ.
Λαδώνουμε τα ψάρια και τα τοποθετούμε στη σχάρα αφού προηγουμένως την κάψουμε πάνω στη φωτιά. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια . Τα κουμπώνουμε και ψήνουμε για 10' απ τη μιά πλευρά .
Τα γυρίζουμε με τη σχάρα κουμπωμένη και προσέχουμε να έχει ψηθεί το ψάρι μέχρι το κόκκαλο .Για 400 γραμμαρίων  ψάρια χρειάζονται περίπου 25' .Ο Σολωμός θέλει πολύ λιγότερο ψήσιμο για να μη χάσει τα υγρά του. 
 Αν θέλουμε κάνουμε μιά μικρή μαχαιρία στο κέντρο για να το διαπιστώσουμε. Στη συνέχεια γυρίζουμε τη σχάρα για τρίτη και τελευταία φορά κι αποτελειώνουμε το ψήσιμο.
Κάθε ψάρι επειδή θέλει ανάλογο χρόνο ψησίματος , πρέπει να είμαστε σχεδόν πάνω απ' την φωτιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος μπορούμε να θέλουμε να τα ξαναλαδώσουμε με ένα πινελάκι.
Πέρνουμε μια πλατιά λεπτή σπάτουλα και με τη βοήθειά της τα βγάζουμε στην πιατέλα και τα γαρνίρουμε με κομμένα λεμόνια και πράσινα φύλα σαλάτας .
Οι καυτερές πιπεριές δίπλα στα ψάρια είναι προαιρετικές , μα το τσίπουρο είναι απαραίτητο , καθώς και μιά πλούσια χωριάτικη σαλάτα με διάφορες βούκες ψωμιού για τις επίσης απαραίτητες ''βούτες '' :)))))

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου